Arduino’yu tanıyalım.
Selam Arkadaşlar ,
Bu yazımızda arduino’yu tanıyacağız . Nedir bu arduino , arduino elektronik projelerimizi yapabileceğimiz açık kaynak bir platformdur. PIC programlama ile uğraştığımızda hatırlarsınız devre elemanlarının biraraya getirirken zorlanırdık daha doğrusu zamanımızı çok alırdı . Arduino bunun aksine size kolaylık sağlıyor .Temel olarak devre kartı, işlemci, derleyici ve derlenen programları işlemciye yükleyen araçlardan meydana gelir.
Neler Yapabilirim ?
Arduino ile neler yapabilirim ? Arduino ile aslında pek çok elektronik uygulamayı geliştirebilirsiniz. Tabiki bir ay robotu falan yapamazzsınız ama gerekli bilgi ve tecrübeyle en basintinden bir Quad-Copter yapabilirsiniz. Peki kendinizi geliştirmek için ne yapmalısınız ? Kendinizi geliştirmek için sürekli projeler üretin. Sıcaklık sensörleriyle çalışın , çizgi izleyen robotlar yapın , Infra Red kumandalarla gelen veriyi okuyun. Yani kısaca hayal gücünüzü kullanın. Gerisi zaten gelecektir. Örneğin Arduino ile yapılmış birkaç sıradışı proje : http://www.instructables.com/id/20-Unbelievable-Arduino-Projects/
Güç (USB / Güç Kaynağı Bağlantı Noktası)
Tüm Arduino modelleri güç kaynağına ihtiyaç duyar.
Arduino gücünü USB (1) üzerinden veya güç kaynağı bağlantı noktasından (2) sağlar.
Pinler (5V, 3.3V, GND, Analog, Digital, PWM, AREF)
Arduino üzerinde bulunan pinleri, jumper kablolar yardımıyla devre tahtasına (breadboarda) bağlarız. Her pinin farklı işlevleri vardır. Numaralandırılmış olan bu pinleri tek tek inceleyelim.
- GND (3): Ground ‘un kısaltılmış halidir. Toprak bağlantısıdır.
- 5V (4) & 3.3V (5): Bu pinlerden 5 volt ve 3.3 volt değerinde çıkış gerilimi alabiliriz.
- Analog (6): Analog giriş pinleridir. Başlarında A harfi (A0, A1 gibi) vardır. Bu pinler sensörler ile iletişim kurmamızı sağlar.
- Digital (7): Arduino UNO ‘da 13 adet digital pin vardır. Bu pinleri digital giriş ve çıkış için kullanırız.
- PWM (8): “~” işareti gördüğünüz digital pinlerden analog çıkış alabileceğimizi belirtir.
- AREF (9): Analog referans pinidir. Arduino regülatörü 1023 adıma sahiptir. Örneğin; 3 voltluk bir gerilim için 3V/1023 = 0.00293V hassasiyetine sahip gerilim adımı elde edebiliriz. Hassas uygulamalarda işimize yarayacak bir pindir.
Reset Butonu (10)
Bu butona bastığımızda Arduino ve yüklediğimiz kodlar yeniden başlar.
Güç Göstergesi (11)
Arduinomuzun çalışıp çalışmadığını bu led sayesinde anlarız. Güç bağlantısı olduğu halde bu led yanmıyorsa ters giden bir şeyler vardır. Devreyi kontrol etmenizde fayda var.
TX ve RX Ledleri (12)
İşlemciye yazılım yüklerken bu ledlerin yanıp söndüğünü göreceksiniz. Seri iletişimi ifade eder. TX verici RX ise alıcıdır. Aynı harfler 0 ve 1 nolu pinlerde gözünüze çarpacaktır. Bu pinler seri iletişim için kullanılabilir.
İşlemci (13)
ATMEL firmasının ATmega işlemcisini görüyoruz. Yazdığımız programlar bu işlemciye gönderilir.
Regülatör (14)
Devreye zarar verebilecek gerilim değerlerinden korur.